Ballagási ünnepség a karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban

2012.05.14 12:40

Május 13-án búcsúzott a  12. osztály a Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban. 

 

 

 

Ballagás a Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban

 „Az élet ígéret – teljesítsd!”

(Teréz anya)

 

Május 13-án egyszerre ballagtak a 12. és 11. osztályos tanulók a karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban, ahol a kicsit zord, hűvös időjárás ellenére sokan gyűltek össze búcsúztatni a végzősöket. Az új ukrán oktatási törvény értelmében idén két osztály is búcsút intett líceumi tanulmányainak, hogy majd más, zömmel felsőoktatási tanintézményekben koptassák az iskolapadokat.

A szemerkélő eső miatt a ballagási ünnepség a görög katolikus templomban lett megtartva, ahol 22 diák mondott oktatóinak-nevelőinek köszönetet. A Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum pedagógusainak átnyújtott virágok jelképezték a hálát és köszönetet azért a gondoskodásért és munkáért, ami nélkül a ballagó lányok és fiúk ma nem lehetnének erkölccsel és tudással felvértezett sokat ígérő tehetségek.

Hogy kinek hová vezet útja, Isten kezében van, de az alapok már le lettek rakva, amire bátran lehet építkezni. Mint az a ballagási ünnepséget záró liturgián többször is elhangzott, sok csiszolatlan gyémánt rejtőzik a fiatalok között, akiket lassan formálni, alakítani kell, hogy megmutassák igazi valójukat és kiteljesedjenek. Isten ehhez ad majd erőt és Pősze Roland lelkivezető focihasonlattal élve reményének adott hangot, hogy a most ballagó diákok nem csak szurkolók lesznek, akik tanácsokat adnak a pálya széléről, hanem ők rúgják majd a gólokat. A fő kívánság, hogy éljék az életet, Istennek tetszően. Mivel 11-11 fiatal reménységet bocsát ki a líceum védő szárnyai alól, stílszerű volt a megfogalmazás, futballcsapatra asszociálva. Szabó Annamária (12. osztály) és Ruszinkó Szergej (11. osztály) osztályfőnökök meghatva-könnyezve hallgatták neveltjeik búcsúszavait, akiknek szívek fölé a zöld szalag helyében piros szalagot tűztek, átadva számukra az érettségi bizonyítványokat is.

Tóth Jenő atya, intézményvezetőként s egyben barátként méltatta a diákokat, akiknek mindegyikéhez volt egy-egy kedves, biztató szava szellemi útravaló gyanánt. Demkó Ferenc esperes beszédében emlékezett az együtt töltött időre és intett arra, hogy lássunk a dolgok mögé. Hogy meglássuk a drágakövet a fekete gyémántban, sokat kell tenni, de megéri, hisz minden kő/ minden gyermek - sokat ígérő kincs. A virágok, az ölelések az élő bizonyítékai annak, hogy a ballagó diákoknak igencsak fognak hiányozni az elmúlt líceumi évek. Sok-sok barátság kötetett, melyek megőrzését láthatóan mindenki fontosnak tartotta. A szív, a lélek és az ész harmóniáját fedeztem fel azon 16-17 évesek szívében, akik immár egy új út felé nyitottak bezárva maguk mögött a középiskolai évek kapuját. Az elmondottak alapján szeptembertől több kárpátaljai felsőoktatási intézmény fogadja sorába a Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum most végzet növendékeit.

 

-bd-

Képek a ballagási ünnepségről galériában!